Marcepanowe kulki

Propozycja na dziś — bardzo świąteczna — z marcepanem w roli głównej. Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu, to pewne i nie wymaga pieczenia. Dlatego idealna również dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek, a myślą, by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego.

Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą, a w środku każdej kulki czeka mała niespodzianka w postaci laskowego orzeszka.

Użyłam gotowego marcepanu z Lubeki (miasto Lübeck to niemiecka stolica marcepanu), a trzeba wiedzieć, że lubecki marcepan to światowa czołówka. Jeśli nie robicie marcepanu samodzielnie jak ja, warto przed kupnem przeczytać dokładnie jego skład, by nie kupić podróby nafaszerowanej chemią.

Składniki na 28 sztuk:

  • 28 orzechów laskowych
  • 10 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g masy marcepanowej
  • 40 g posiekanych migdałów
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Do dekoracji:

  • 120 g białej czekolady
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 10 g tłuszczu z kok osa

Wykonanie:

  • orzechy laskowe z odrobiną masła podprażyć na  rozgrzanej patelni. Wyłożyć na papierowy ręcznik, odsączyć i pozbawić orzechy skórki
  • puder cukier przesiać i razem z masą marcepanową, migdałami i sokiem z pomarańczy zagnieść na jednolitą masę
  • ciasto podzielić na 28 kawałeczków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach kulkę, palcem pośrodku zrobić wgłębienie. W każdym dołku umieścić orzecha laskowego i zamknąć kulkę
  • białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Każdą kulkę marcepanową przy pomocy widelca zanurzać w płynnej czekoladzie i odkładać na papier pergaminowy ułożony na desce. Pozostawić do zastygnięcia
  • rozpuścić ciemną czekoladę i umieścić w tytce z pergaminu. Czubek obciąć i wyciskając zrobić esy-floresy na kulkach marcepanowych
  • kulki umieścić w papierowych foremkach

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *