Zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne, bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka. Trochę zabawy z przygotowaniem, ale radość z jedzenia zapewniona, rozpływają się po prostu w ustach.
Z połowy porcji nie opłaca się ich robić, bo znikają w ekspresowym tempie.
Skladniki na około 80 sztuk:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
250 g miękkiego masła
250 g cukru
2 spore szczypty cynamonu
2 jajka i 2 żółtka M
450 g mąki orkiszowej 630
+ mąka do podsypywania
dżem - u mnie morelowy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- na patelni bez tłuszczu podprażyć zmielone migdały, ostudzić
- masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka. Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny
- piekarnik nastawić na 200`C. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka. Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę
- wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów. Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia
- każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem, przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem
- przechowywać w szczelnie zamknietym pudełku 4-6 tygodni

5 komentarzy
Ale pysznie wyglądają, nic tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,och trudno się od nich oderwać:)
UsuńCzesc mam troche nanalne pytanie :D ale zawsze cos zknoce. Po uprazeniu migdalow ,mielimy je ?
OdpowiedzUsuńCześć,w przepisie są mielone migdały i uprażyłam właśnie migdały juz zmielone:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!