Migdałowe ciasteczka z dziurką

Zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne, bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka. Trochę zabawy z przygotowaniem, ale radość z jedzenia zapewniona, rozpływają się po prostu w ustach. Z połowy porcji nie opłaca się ich robić, bo znikają w ekspresowym tempie.

Składniki na około 80 sztuk:

  • 250 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 2 spore szczypty cynamonu
  • 2 jajka i 2 żółtka M
  • 450 g mąki orkiszowej 630
  • mąka do podsypywania
  • dżem — u mnie morelowy
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • na patelni bez tłuszczu podprażyć zmielone migdały, ostudzić
  • masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka. Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny
  • piekarnik nastawić na 200`C. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka. Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę
  • wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów. Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia
  • każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem, przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem
  • przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku 4-6 tygodni 

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *