Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową. Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku, a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie, jest całkowicie wolna od konserwantów, wypełniaczy i polepszaczy smaku. Nie zawiera również nadmiaru soli.

Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę. Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.

Składniki:

  • 300 – 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy/oleju
  • 5 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka creme fraiche
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy — opcjonalnie
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm  plasterki. Obrać 2 ząbki czosnku i pokroić również w plasterki. Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienienia
  • suszone prawdziwki zmielić  bardzo drobno na mączkę
  • do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy, creme fraiche, masło, zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera
  • pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym, chrupiącym pieczywem

SMACZNEGO!

Uwagi:
Świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej bagietki w piekarniku

Źródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *