Zamiast wędliny proponuję prostą i pyszną pastę pieczarkową. Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku, a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów, wypełniaczy i polepszaczy smaku.
Nie zawiera również nadmiaru soli. Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę. Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.
Składniki:
300 - 400 g pieczarek
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy, oleju
5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny
1 łyżka creme fraiche
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy-opcjonalnie
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
- papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm plasterki. Obrać 2 ząbki czosnku i pokroić również w plasterki. Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienienia
- suszone prawdziwki zmielić bardzo drobno na mączkę
- do podsmażonych pieczarek dodać przyprawy, creme fraiche, masło, zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blendera
- pastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym, chrupiącym pieczywem
źródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014
4 komentarzy
fajny pomysł - skorzystam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie,jest kapitalna w smaku,już sama myślę o powtórce:)
Usuńa czym zastąpić creme fraiche? Musi być?
OdpowiedzUsuńGęstą śmietaną lub jogurtem greckim:) Rozluźnia delikatnie masę i nadaje jej aksamitnej konsystencji:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!