Bardzo smaczne, delikatne i chrupiące gofry. W całości upieczone z mąki orkiszowej. Przepis bardzo podstawowy, ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy. Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem — polewą owocową, nutellą, dżemem, czy bitą śmietaną.

Sposób przygotowania ma również duże znaczenie. Te przygotowane są z miękkiego, utartego na puch masła i dopiero potem została wmieszana reszta składników.

Składniki na 12 sztuk:

  • 125 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 250 g mąki orkiszowej 630
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka

Wykonanie:

  • masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mieszając dodawać po 1 jajku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka — dodać do masy. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dodawać porcjami mleko. Ciasto powinno być gęste
  • po 2 – 3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę. Piec wg wskazań instrukcji (u mnie 2,5 minuty) na złoty kolor
  • po upieczeniu odkładać gofry na kratkę kuchenną do ostudzenia

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *