Te ostatnie trzeba jednak wcześniej wymoczyć. Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewelacyjnie. Przekonajcie się sami.
Składniki na 4 porcje:
3 filety śledziowe
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek
szczypta soli i cukru pudru
1 niewielki twardy ogórek kiszony
4-5 marynowanych grzybków
1 małe jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz z młynka
1 surowe żółtko - opcjonalnie (nie dałam)
Wykonanie:
- obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać szczyptą soli i cukru pudru, skropić sokiem z cytryny
- wymoczone, umyte filety śledziowe osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem, dodać surowe żółtko
- ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki, polać oliwą, bardzo dokładnie wymieszać
- jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego
- podawać schłodzone
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!