Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotowania w kilka minut. Można użyć śledzi z zalewy octowej, z oleju lub solonych. Te ostatnie trzeba jednak wcześniej wymoczyć.

Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje rewelacyjnie. Przekonajcie się sami.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 filety śledziowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek
  • szczypta soli i cukru pudru
  • 1 niewielki twardy ogórek kiszony
  • 4-5 marynowanych grzybków
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz z młynka
  • 1 surowe żółtko — opcjonalnie (nie dałam)

Wykonanie:

  • obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać szczyptą soli i cukru pudru, skropić sokiem z cytryny
  • wymoczone, umyte filety śledziowe osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać pieprzem, dodać surowe żółtko
  • ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki, polać oliwą, bardzo dokładnie wymieszać
  • jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego
  • podawać schłodzone

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *