Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych, szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak. Pietruszka najczęściej ląduje w rosole lub zalega szafki kuchenne. Pieczenie wydobywa z tych pospolitych warzyw niezwykłą słodycz i wyjątkowo intensywny aromat, a przy okazji tworzy apetyczną, brązową skorupkę. Właśnie teraz, gdy jest coraz chłodniej, warto przygotować potrawy z piekarnika, pozyskamy w ten sposób więcej energii jang potrzebnej do ochrony przed zimnem. Największy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku, bo robią się same. Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu, smakują wyjątkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.

Przygotowałam je równocześnie z łososiem, na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa, a na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 korzenie pasternaku
  • 2 czerwone cebule
  • gruba sól morska
  • 1 łyżka cukru lub miód
  • 4 łyżki oliwy
  • rozmaryn lub inne zioła

Wykonanie:

  • marchewki, pietruszkę i pasternak obrać i przeciąć wydłuż na 4 części. Cebulę obrać z wierzchnich łusek i przekroić na ćwiartki
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pokrojone warzywa. Posypać solą i cukrem
  • piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 `C około 30-40 minut. W trakcie pieczenia przemieszać

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *