Wigilijne śledzie ze śmietaną, majonezem i jabłkiem

Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz „gotowych matiasów” (z rybnego działu garmażeryjnego — matias na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut. Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych, ponieważ odpada moczenie śledzi. Oczywiście można nabyć solone śledzie i je wymoczyć. Śledzie otulone śmietanowo-majonezową (u mnie jogurtowo-majonezową) pierzynką z dodatkiem jabłka i cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę. To jest naprawdę pyszne.

Przepis bardzo stary, bardzo często przygotowywałam je w ten sposób. Z powodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa. Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć, bo nie zawsze warto liczyć kalorie. Zapraszam zatem na pysznego śledzika!

Składniki:

  • 6 podwójnych matiasów
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany (bądź jogurtu greckiego)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru pudru

Wykonanie:

  • cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić
  • jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
  • jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z cebulą i jabłkiem, dodać cukier i wyłożyć na śledzie. Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką
  • druga możliwość — osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym. Posypać zieleniną

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *