Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz "gotowych matjasów" (z rybnego działu garmażeryjnego - matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut. Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych, ponieważ odpada moczenie śledzi. Oczywiście można nabyć solone śledzie i je wymoczyć. Śledzie otulone śmietanowo- majonezową (u mnie jogurtowo-majonezową) pierzynką z dodatkiem jabłka i cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę. To jest naprawdę pyszne.
Przepis bardzo stary, bardzo często przygotowywałam je w ten sposób. Z powodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa. Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć, bo nie zawsze warto liczyć kalorie. Zapraszam zatem na pysznego śledzika!
Składniki:
6 podwójnych matjasów
1 jabłko
1 cebula
3 łyżki śmietany (bądź jogutrtu greckiego)
3 łyżki majonezu
sól
sok z 1/2 cytryny
szczypta cukru pudru
Wykonanie:
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić
- jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
- jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z cebulą i jabłkiem, dodać cukier i wyłożyć na śledzie. Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką
- druga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym. Posypać zieleniną
2 komentarzy
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dodaję przepis do akcji:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!