Zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego, śniadanie, które robi się samo. Niby zwykłe płatki owsiane, a smakują zupełnie inaczej niż „papkowata” owsianka gotowana na wodzie lub mleku. Z wierzchu chrupiące płatki o orzechowym smaku, wewnątrz aromatyczne, winne jabłka rozpływające się w ustach bardziej przypominają deser, niż nielubianą przez niektórych owsiankę.

Smak ma zupełnie podobny do sypanej szarlotki z płatków owsianych. Zapraszam do przepisu na śniadaniowy poprawiacz humoru.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jabłka
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynków
  • miód
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • kilka łyżek gorącej wody

Wykonanie:

  • jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w ósemki
  • posiekać orzechy włoskie
  • jabłka ułożyć w jednym większym lub dwóch mniejszych kokilkach do zapiekania. Posypać cynamonem, kurkumą, rodzynkami i wsypać część orzechów włoskich. Wlać po 1 łyżce oleju i gorącej wody, następnie wsypać płatki owsiane. Wierzch posypać pozostałymi orzechami
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 200` C i piec 20-25 minut do zrumienienia. Można sprawdzić, czy jabłka dostatecznie zmiękły przed wyjęciem z piekarnika
  • podawać gorące

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *