Zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego, śniadanie które robi się samo. Niby zwykłe płatki owsiane, a smakują zupełnie inaczej niż "papkowata"owsianka gotowana na wodzie lub mleku. Z wierzchu chrupiące płatki o orzechowym smaku, wewnątrz aromatyczne, winne jabłka rozpływające się w ustach bardziej przypominają deser, niż nielubianą przez niektórych owsiankę.
Smak ma zupełnie podobny do sypanej szarlotki z płatków owsianych. Zapraszam do przepisu na śniadaniowy poprawiacz humoru.
Składniki na 2 porcje:
2 jabłka
kilka orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
miód
2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kurkumy
6 łyżek płatków owsianych
kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:
- jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w ósemki
- posiekać orzechy włoskie
- jabłka ułożyć w jednym większym lub dwóch mniejszych kokilkach do zapiekania. Posypać cynamonem, kurkumą, rodzynkami i wsypać część orzechów włoskich. Wlać po 1 łyżce oleju i gorącej wody, następnie wsypać płatki owsiane. Wierzch posypać pozostałymi orzechami
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 200` C i piec 20-25 minut do zrumienienia. Można sprawdzić, czy jabłka dostatecznie zmiękły przed wyjęciem z piekarnika
- podawać gorące
7 komentarzy
Świetny blog! :) Owsiankę z piekarnika musze na pewno sprobowac
OdpowiedzUsuńMiło mi i dziękuję :-) Zapraszam do ponownych odwiedzin:)
UsuńPiękne miseczki :)
OdpowiedzUsuńOstatnio właśnie próbowałam owsiankę z piekarnika - bardzo mi smakowała, więc Twój przepis też z pewnością wykorzystam :) Dziękuję za dodanie do akcji!
Dziękuję:)
UsuńOwsianka z piekarnika rzeczywiście jest smaczna,bo bardziej przypomina deser:)
genialny początek dnia!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić zapiekaną! ;)
OdpowiedzUsuńZimą pieczona wersja jest moją ukochaną <3 Zawsze z jabłkiem, raz dodatkowo z marchewką, a innym razem z cukinią i jestem w niebie *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!