Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika, a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta. Mogą być serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem. Pyszne, lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.
Niewiele przy nich pracy, bo nie wymagają obierania, a efekt znakomity. Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych. Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał.
Składniki:
po kilka ziemniaków na osobę
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Wykonanie:
- ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć w papierowym ręczniku
- zioła drobno posiekać (lub użyć suszonych)
- ziemniaki średniej wielkości, mniej więcej równych rozmiarów pokroić w ćwiartki, większe w ósemki. Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z ziołami, olejem i przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut. W trakcie pieczenia ziemniaki można przemieszać
- podawać z ulubionymi dodatkami
10 komentarzy
Pieczone ziemniaczki - wspaniałe są z dużą ilością przypraw. :D
OdpowiedzUsuńMhmm...bardzo aromatyczne!
UsuńUwielbiam pieczone ziemniaki a z rozmarynem są pyszne :) :)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam rozmaryn:)
UsuńO! To mój ulubiony sposób na ziemniaczki, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńMój też:-)
UsuńSuper właśnie robie
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńWyjątkowo aromatyczne i smaczne ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!