Sałatka z roszponki jest wyjątkowo łatwa, szybka do przygotowania i bardzo efektownie się prezentuje. Te małe zaokrąglone listki to uderzeniowa dawka substacji odżywczych, idealne uzupełnienie zimowego jadłospisu. Smaczna o lekko orzechowym smaku roszponka jest pełna witaminy C
(posiada jej dwa razy więcej niż cytryna) i żelaza. Bogata w potas (ma go tyle co pomidory), prowitaminę A, witaminy z grupy B, jest dobrym źródłem cynku, wapnia, fosforu, manganu i miedzi. Znakomita dla wszystkich liczących kalorie, bo ma 21 kcal w 100 g. Jest również niskoglikemiczna, idealna dla ludzi z podwyższonym poziomem cukru we krwi.
Sałatka swą świeżością nie tylko cieszy oko, ale jest bardzo smaczna. Orzechowy smak roszponki w połączeniu z soczystmi pomarańczami i chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
roszponka 2- 4 garście
1 pomarańcza
orzechy nerkowca lub orzeszki pini
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Wykonanie:
- sałatę umyć i wysuszyć, ewentalnie uszczyknąć pozostałe korzonki
- z całej pomarańczy dokładnie ściąć skórę z białym albedo. Następnie z pomiędzy białych błonek wycinać ostrym nożem fileciki z pomarańczy. Zebrać wyciekający sok
- oliwę, ocet, miód i sok z pomarańczy wymieszać na jednolitą emulsję. Doprawić szczyptą soli
- sałatę ułożyć na talerzykach, przybrać filecikami pomarańczy i orzechami. Polać winegretem. Podawać
6 komentarzy
Wygląda przepysznie i jest taka zdrowa :) Uwielbiam połączenie roszponki z cytrusami :)
OdpowiedzUsuńI wygląda i smakuje super,a cytrusy są naprawdę świetnym dodatkiem:)
UsuńZ moimi ukochanymi nerkowcami! Pycha :)
OdpowiedzUsuńnerkowce w sałatkach idealnie pasują, ich kremowy smak jest świetny!
OdpowiedzUsuńŚwietny półmisek :) Bardzo mi się podoba! Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper,że przepis się podobał:) Również pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!