Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami — zimowa zapiekanka

Inspirowany kuchnią francuską – prawdziwy przysmak, z prostych, wręcz banalnych składników. Świetny jako samodzielne danie, może również stanowić przystawkę lub świetną przekąskę. Klasyk kuchni francuskiej gratin — proste, sycące danie. Zapiekanka z buraka i selera, zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.

Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Zapraszam do przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe lub 1 duży seler
  • 500 g ugotowanych buraków
  • 1/2 pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g twardego sera np. gruyere
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • selera umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w 0,5 cm plastry. Wrzucić do gotującej wody i obgotować 4 – 5 minut. Buraczki pokroić w 0,5 cm plastry. Pora wypłukać i pokroić w cienkie krążki. Jedną łyżkę odłożyć na bok. Czosnek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce
  • przygotować dużą formę do zapiekania (ca.30 × 20 cm), posmarować tłuszczem. Układać naprzemiennie krążki selera i buraków. Solidnie posolić i oprószyć pieprzem. Włączyć piekarnik i ustawić na 200`C
  • na patelni rozpuścić połowę masła – 25 g i podusić na nim pora 3-4 minuty. Dodać czosnek
  • resztę masła – 25 g rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć 1 minutę. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotować. Dodać por, chrzan, 2/3 sera, gałkę muszkatołową, sól i pieprz
  • zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa, posypać resztą sera i zapiekać w nagrzanym piekarniku 25 minut. Posypać górę odłożonym porem i serwować gorące

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

1 porcja to 320 kcal, 21 g węglowodanów ,13 g białka, 20 g tłuszczu

Źródło: Meine Familie&Ich Heft 13/2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *