Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami

Idealna szarlotka dla tych, którzy unikają cukru, bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier, a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy. Tak jak w serniku, który z ksylitolem smakował wyśmienicie, dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru. Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku.

Jedyna uwaga co do intensywności słodkiego smaku. Stosunek 1:1, który jest zalecany, nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą, moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki.

Zapraszam na pyszną szarlotkę, mocno owocową i podwójnie chrupiącą, bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu, po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy.

Składniki na spód:

  • 170 g mąki  orkiszowej jasnej 630
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g ksylitolu lub cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nałożenie:

  • 90 dkg jabłek
  • 2- 3 łyżki ksylitolu
  • 1 budyń waniliowy + 3/4 szklanki wody
  • 2 garście żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • +2 łyżki ksylitolu 

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. 2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, resztę do zamrażarki
  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć w plasterki. W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut, aż puszczą maksymalną ilość soku. Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej, aż całkowicie zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia
  • piekarnik nastawić na 190`C. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem
  • 2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy. Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta. Wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki
  • piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia
  • w młynku do kawy zmielić 2 łyżki ksylitolu na cukier puder. Przed podaniem posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *