Idealny sernik dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier, bo chcą zdrowiej żyć, dla tych, którzy liczą kalorie lub ze względów zdrowotnych muszą pominąć cukier w swojej diecie. Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem cukru. Cukier zastąpiłam ksylitolem, najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru. Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza, ani smaku, ani konsystencji sernika.
I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie da się upiec (unieczynnia działanie drożdży), to w serniku sprawdzi się idealnie. Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych , mielone orzechy laskowe są również dodatkiem w spodzie sernika.
Jeśli masz ochotę na sernik super fit zapraszam tutaj.
Również z ksylitolem zamiast cukru, śmietanę zastąpił jogurt, a spód wykonany został z płatków owsianych, wykończony owocami kiwi, w zielonym wiosennym kolorze.
A może serniczek bez cukru i jajek ? W roli słodzika występują daktyle, a jajka zastępuje tahini. Polecam ten przepis.
Składniki na spód sernika:
60 g mielonych orzechów laskowych
40 g masła
1 łyżka ksylitolu
Składniki na masę serową:
750 g sera 3x mielonego
200 g kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka L
160- 200 g ksylitolu (1 szklanka)
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
dodatkowo:
60 g gorzkiej czekolady
60 g śmietany kremówki
2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych
Wykonanie:
- składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką. Wstawić do lodówki by stężała
- ser zmiksować z mąką i śmietaną, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, tylko do po- łączenia składników
- masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 175`C, następnie zmiejszyć temperaturę do 140`C i piec 60-75 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki. Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł się na pewno dłużej. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, środek może pozostać lekko drżący. Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku, następnie na kratce
- w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę, zdjąć z ognia. Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać krokantem z orzechów laskowych
- sernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówce
24 komentarzy
Super serniczek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż on fantastycznie wygląda! Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńgin,dziękuję,oj tak,był pyszny :)
UsuńNa pewno wyprobuje, wyglada przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny:)
UsuńCo to jest ksylitol?
OdpowiedzUsuńKsylitol to cukier brzozowy. Zdrowszy zamiennik tradycyjnego cukru:)
UsuńA można zastąpić go stewią?no i w jakiej ilości?
UsuńMożna, tylko zależy jakiej stewii chcesz użyć? W kroplach, może sypiej?
UsuńPopatrz w spisie treści na Sernik cytrynowy ze stewią lub Sernik daktylowo-chałwowy:)
COS dla mnie jestem cukrzykiem
OdpowiedzUsuńNadaje się idealnie:)
UsuńSuper uwielbiam serniki :) Zastapilabym maslo olejem kokosowym no i sucharki platkami owsianymi ale poza tym przepis super!
OdpowiedzUsuńDzięki:) Na dzień dzisiejszy też używam płatki owsiane na spód sernika, a sugestia z olejem kokosowym bardzo trafna. Przymierzam się od dawna, czas na realizację:)
UsuńSam widok daję mi smak i na pewno to zrobię bo uwielbiam serniki piecz. Mam pytanie czy zamiast ksylitolu mogę dać cukier kryształ i jaka ilość cukru.
OdpowiedzUsuńCukier dodajemy w takiej samej ilości jak ksylitol, czyli zawsze w stosuku 1:1:) Zamiast kryształu daj zwykły cukier, ma mniejsze ziarenka:)
UsuńA co z tym, że ksylitol ma właściwości przeczyszczające? Orientuje się Pani czy matki karmiące mogą taki sernik jeść?
OdpowiedzUsuńUżywam ksylitolu od lat i nigdy nie miałam żadnych "sensacji":) Czytałam o jego właściwościach przeczyszczających, ale chyba chodzi o spożycie większej jego ilości. Ile go może być nawet w kilku kawałkach sernika?
UsuńNa jakiej średnicy formę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńNa foremkę o średnicy 23cm:)
UsuńBardzo dziękuję. Od dawna używam ksylitolu.... ale jakoś do sernika nigdy nie odważyłam się :)
UsuńChyba w niedługim czasie "popełnię" ten przepis :)
W sernikach ksylitol sprawdza się znakomicie!
UsuńUwielbiam serniki a ten jest doskonały
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!