Słodki sernik waniliowy bez cukru

Idealny sernik dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier, bo chcą zdrowiej żyć, dla tych, którzy liczą kalorie lub ze względów zdrowotnych muszą pominąć cukier w swojej diecie. Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem cukru. Cukier zastąpiłam ksylitolem, najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru. Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza, ani smaku, ani konsystencji sernika.

I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie da się upiec (unieczynnia działanie drożdży), to w serniku sprawdzi się idealnie. Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych, mielone orzechy laskowe są również dodatkiem w spodzie sernika.

Składniki na spód sernika:

  • 60 g sucharków pełnoziarnistych
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 40 g masła
  • 1 łyżka ksylitolu

Składniki na masę serową:

  • 750 g sera 3 razy mielonego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka L
  • 160- 200 g ksylitolu (1 szklanka)
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych

Wykonanie:

  • składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką. Wstawić do lodówki by stężała
  • ser zmiksować z mąką i śmietaną, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, tylko do po- łączenia składników
  • masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 175`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140`C i piec 60-75 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki. Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł się na pewno dłużej. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, środek może pozostać lekko drżący. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę, zdjąć z ognia. Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać krokantem z orzechów laskowych
  • sernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *