Babka orkiszowa — zebra

Babka zebra zachwyca swoim wyglądem, to jest pewne, bo jeśli chodzi o smak to babka jak to babka, pomimo dodatku oleju i wody nie jest najwilgotniejsza. Polecam użyć dobrej jakości kakao, bo to właśnie ono nadaje babce charakteru i dobrego smaku. Także pomimo tego, iż za babkami nie przepadam, zjedliśmy ją ze smakiem i bez specjalnych wyrzutów sumienia, ponieważ to kolejny udany wypiek, w którym cukier zastąpił ksylitol.

Polecam, bo już samo tworzenie zeberki jest bardzo zabawne i interesujące. Następnym razem babkę zrobię z polewą czekoladową, będzie na pewno smaczniejsza.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej 630
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • 1 niepełna szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

  • jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel
  • zmniejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną
  • ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą część z 3 łyżkami kakao
  • do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem lub mąką wylewać ciasto naprzemiennie — łyżkę białego, na to łyżkę ciemnego ciasta itd., aż do wyczerpania składników
  • piec w 180`C 60 minut
  • wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol)

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *