Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli - klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa.
To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli.
Skladniki:
około 80 dkg schabu
1 cebula
olej
mąka do obtoczenia mięsa
sól, pieprz
1 szklanka wody
Wykonanie:
- mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folią spożywczą. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć
- kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano
- w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać łopatką i też odsunąć na bok robiąc miejsce, by zeszklić cebulę. Podlać wodą i dusić do miekkości około 45 minut
3 komentarzy
No nareszcie dobry, klasyczny przepis, a nie jakies wynalazki z ziarenkami smaku itp.Klasyka polskiej kuchni.Polecam
OdpowiedzUsuńRówniez jestem przeciwniczką wszystkich polepszaczy smaku z torebek:) Proste, klasyczne przyprawy dają najlepszy smak:)
UsuńPotrawa pyszna,gdyby jeszcze byla podana wartosc kaloryczna to bylo by super.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!