Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i nie wymaga krojenia. Dodaję majeranek, jeśli wolisz dodaj kminek. Nie lubię dodawać mąki do zagęszczania, ale tu dodatek 1 łyżki czyni kapustę bardzo aksamitną. Warto zrobić jej nieco więcej, bo im starsza tym smaczniejsza.
Składniki:
0.75 dkg - 1 kg kapusty
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
majeranek lub kminek
Wykonanie:
- kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości
- cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem. Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty, wymieszać z kapustą i zagotować
- doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie
- podawać do wieprzowej pieczeni, golonki, kiełbasy lub kotleta schabowego
2 komentarzy
Pycha!
OdpowiedzUsuńZ okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:).
Ha,nawet nie wiedziałam,że pizza ma swoje świeto!!! Dzięki za inspirację i zaproszenie:) Pizzę na pewno upiekę,bo już od dawna za mną chodzi)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!