Kapusta kiszona zasmażana

Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty, najczęściej pod postacią surówki. Czasem jednak ku uciesze męża, przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną. Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym, jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni, gulaszu i golonki. Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.

Nie siekam kapusty, ponieważ używam swojskiej i nie wymaga krojenia. Dodaję majeranek, jeśli wolisz, dodaj kminek. Nie lubię dodawać mąki do zagęszczania, ale tu dodatek 1 łyżki czyni kapustę bardzo aksamitną. Warto zrobić jej nieco więcej, bo im starsza, tym smaczniejsza.

Składniki:

  • 0,75 dkg – 1  kg kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • majeranek lub kminek

Wykonanie:

  • kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości
  • cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem. Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty, wymieszać z kapustą i zagotować
  • doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie
  • podawać do wieprzowej pieczeni, golonki, kiełbasy lub kotleta schabowego

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *