Matjas na postny obiad

Matjas to prawdziwy rarytas dla smakoszy śledzi. Nie jest to zwykły śledź, dlatego też smakuje nadzwyczajnie. To młody śledź, który nie uzyskał jeszcze dojrzałości płciowej i nie może mieć więcej niż 1 rok życia. Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle, co „śledź dziewica”. Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką, bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym oraz koncesją. Także jak prawdziwy matjas to tylko z Holandii. Ten autentyczny nie jest traktowany, ani olejem, ani octem. Ma niezwykle delikatne, subtelne w smaku i rozpływające się w ustach mięsko w kolorze różowo-srebrzystym. Oryginalne matjasy sprzedawane są jako podwójny filet z charakterystycznym ogonkiem. Nie należą niestety do najtańszych. Holendrzy jedzą je, trzymając za ogonek, odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę cebuli.

A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej. Podałam śledzia- matjasa z purée ziemniaczanym i musem jabłkowym. Obiad prosty, expresowy i niezwykle smakowity. Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować purée z jabłek, bo sam śledź nie wymaga już żadnych zabiegów kulinarnych — jest gotowy do konsumpcji.

Składniki:

  • Matjas po 2-3 sztuki na osobę
  • purée z ziemniaków
  • cebula czerwona lub biała
  • 4 jabłka
  • 100 ml soku z jabłek lub woda + cukier
  • dowolna zielenina np. koperek

Przygotowanie purée z jabłek:

  • jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Następnie zblenduj, by powstał mus jabłkowy
  • ugotuj ziemniaki i ubij je z dodatkiem mleka i wiórkami masła
  • cebulę pokrój dowolnie, a przed podaniem ugnieć ją z odrobiną soli i odstaw przynajmniej na kilka minut, by zmiękła
  • podawaj matjasa z purée ziemniaczanym i jabłkowym, oraz dowolnie pokrojoną cebulą

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *