Szarlotka z budyniową pianką

Wszyscy uwielbiamy słodkości. Do kawy, na poprawę humoru, by podkreślić ważność wyjątkowych chwil. Ciasto, które nigdy się nie znudzi, lubiane przez wszystkich i pieczemy je okrągły rok, to szarlotka. Ponieważ lubię wszystkie ciasta z owocami, szarlotkę uwielbiam szczególnie i właśnie zimą smakuje najlepiej.

Tą piekłam dwa razy z rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek.

Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek, ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w okamgnieniu.

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • wanilia — cukier lub pasta

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • 1 – 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu

Składniki na piankę budyniową

  • 3  białka
  • 120 g cukru – 3/4 szklanki
  • 1 łyżka  budyniu waniliowego

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Przesiekać nożem z zimnym masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce, resztę zawinięte w folię wstawić na 30 minut do lodówki
  • w międzyczasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć na cienkie plasterki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w kawałkach. Umyte rodzynki zalać rumem i połączyć z uprażonymi jabłkami
  • foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
  • białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko budyń
  • ciasto z lodówki rozwałkować między pod folią spożywczą do wielkości foremki. Ciasto przenieść do prostokątnej foremki, tak by folia znalazła się na górze. Folię usunąć
  • wyłożyć jabłka na ciasto, wyrównać. Przykryć ubitą pianą z białek. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki  i równomiernie rozłożyć na pianie
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 `C 40 – 45 minut
  • studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *