Jeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek, by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj. Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo.
Składniki:
kilka ziemniaków
1- 2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
majeranek
sól, pieprz
2 szklanki zakwasu na barszcz
1-1,5 l bulionu
kiełbaski, najlepiej białe
ugotowane na twardo jajka
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
Wykonanie:
- obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera i kilka ziemniaków. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Nie dodaję listka laurowego, ziela angielskiego i czosnku ponieważ te przyprawy dodam do zupy razem z zakwasem
- wlać przez sitko zakwas do gotujacej zupy i wymieszać. Wlewam zakwas przez sitko ponieważ do zakwsu użyłam mąki pełnoziarnistej z otrębami
- podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę lub jeśli gotowałaś wywar na białej kiełbasie pokrój ją teraz w talarki i dodaj do zupy
- dopraw zupę pieprzem, solą i majerankiem. Dodaj chrzan
- rozlej barszcz na talerze. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, kiełbasą i ewentualnie z ugotowaną, pokrojoną w talarki marchewką. Posyp zieloną natką pietruszki
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!