Barszcz biały wielkanocny

Barszcz biały w niektórych regionach Polski podawany jest na wielkanocne śniadanie. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię. Oczywiście najsmaczniejszy jest ugotowany na swojskim zakwasie. Jeśli masz już zakwas, bardzo szybko przygotujesz tę smaczną zupę.

Jeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek,  by go nastawić. Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania białej kiełbasy, lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona kiełbasą i ugotowanym jajkiem na twardo.

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • 1- 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki zakwasu na barszcz
  • 1-1,5 l bulionu
  • kiełbaski, najlepiej białe
  • ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka

Wykonanie:

  • obrać marchew, pietruszkę, kawałek selera i kilka ziemniaków. Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Nie dodaję listka laurowego, ziela angielskiego i czosnku, ponieważ te przyprawy dodam do zupy razem z zakwasem
  • wlać przez sitko zakwas do gotującej zupy i wymieszać. Wlewam zakwas przez sitko, ponieważ do zakwasu użyłam mąki pełnoziarnistej z otrębami
  • podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę lub jeśli gotowałaś wywar na białej kiełbasie pokrój ją teraz w talarki i dodaj do zupy
  • dopraw zupę pieprzem, solą i majerankiem. Dodaj chrzan
  • rozlej barszcz na talerze. Podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, kiełbasą i ewentualnie z ugotowaną, pokrojoną w talarki marchewką. Posyp zieloną natką pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *