czwartek, 26 marca 2015

Błyskawiczny deser bananowy


Coś słodkiego na szybko z wykorzystaniem bananów - proponuję bardzo łatwy, błyskawiczny do przygotowania deser. Zmiksowane składniki są sycące i zaspokoją głód słodkości dla 2 osób. Podstawę deseru stanowi serek mascarpone zmiksowny z bananami i jest mega, mega pyszny.
Wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeśli nie wykorzystałaś jeszcze limitu zimowych kalorii pora nadrobić zaległości i zjeść ten bajeczny deser bez wyrzutów sumienia.


Składniki:
250 g serka mascarpone
2 dojrzałe banany
1 łyżka kakao
2 łyżki ksylitolu lub cukru
garstka ciasteczek amarettini
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie :
  • banany obrać, pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zblendować na jednolitą masę
  • serek mascarpone przełożyć do mieseczki, dodać puree bananowe oraz cukier i przy pomocy ręcznego miksera zmiksować na  puszystą masę. Miksować kilka minut, aż mascarpone wyraźnie zwiększy objętość. Krem podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, natomiast do drugiej dodać przesypane przez sitko kakao i zmiksować powtórnie
  • na dno pucharków włożyć po kilka ciasteczek i dowolnie nakładać krem naprzemiennie jasny z kakaowym. Udekorować startą czekoladą, plasterkami bananów i ciasteczkami
                                                          ŻYCZĘ SMACZNEGO !

18 komentarzy

  1. Mmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, bajecznie, bajecznie.....

      Usuń
    2. Witam, czy zamiast ciasteczek można dodać biszkopty i ewentualnie namoczyć je odrobinę w kawie z rumem?

      Usuń
  2. Wyszlo pyszne!wylozylam na deser na jagody w galaretce...:-b...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, bo to w ostatnimi czasy mój numer 1 :)

      Usuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, zmiksowałam banany z cytryną i dodałam maskarpone. Przyznam, że nie dodawałam cukru bo dla mnie takie połączenie jest wystarczająco słodkie, czy możliwe że to jest powód tego, że wyszło mi rzadkie. czy zgęstnieje to to w Lodóce? wsadziłam na noc i ufam, że zgęstnieje. U Pani na zdjęciu wygląda na gęste.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój deser od razu był gęsty. Na pewno miksowałaś mascarpone?

      Usuń
  6. A w thermomixie to można miksować czy lepiej ręcznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jakie programy masz w teromixie. Gdy używasz ręcznego miksers masz kontrolę nad konsystencją kremu i nie zrobisz masła:)

      Usuń
  7. Witam:) Czy można użyć erytrytolu zamiast cukru?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam ten deser. Niestety nie jest aż tak rewelacyjny ale zjadliwy. Jak dla mnie banan w surowej postaci najlepszy. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!