Coś słodkiego na szybko z wykorzystaniem bananów - proponuję bardzo łatwy, błyskawiczny do przygotowania deser. Zmiksowane składniki są sycące i zaspokoją głód słodkości dla 2 osób. Podstawę deseru stanowi serek mascarpone zmiksowny z bananami i jest mega, mega pyszny.
Wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeśli nie wykorzystałaś jeszcze limitu zimowych kalorii pora nadrobić zaległości i zjeść ten bajeczny deser bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
250 g serka mascarpone
2 dojrzałe banany
1 łyżka kakao
2 łyżki ksylitolu lub cukru
garstka ciasteczek amarettini
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie :
- banany obrać, pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zblendować na jednolitą masę
- serek mascarpone przełożyć do mieseczki, dodać puree bananowe oraz cukier i przy pomocy ręcznego miksera zmiksować na puszystą masę. Miksować kilka minut, aż mascarpone wyraźnie zwiększy objętość. Krem podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, natomiast do drugiej dodać przesypane przez sitko kakao i zmiksować powtórnie
- na dno pucharków włożyć po kilka ciasteczek i dowolnie nakładać krem naprzemiennie jasny z kakaowym. Udekorować startą czekoladą, plasterkami bananów i ciasteczkami
18 komentarzy
Mmm, jestem pewna, że smakował bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOj, bajecznie, bajecznie.....
UsuńWitam, czy zamiast ciasteczek można dodać biszkopty i ewentualnie namoczyć je odrobinę w kawie z rumem?
UsuńPewnie, że można:)
UsuńWyszlo pyszne!wylozylam na deser na jagody w galaretce...:-b...
OdpowiedzUsuńCieszę się, bo to w ostatnimi czasy mój numer 1 :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Smakuje super, polecam!
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi:) Pozdrowienia:)
UsuńWitam, zmiksowałam banany z cytryną i dodałam maskarpone. Przyznam, że nie dodawałam cukru bo dla mnie takie połączenie jest wystarczająco słodkie, czy możliwe że to jest powód tego, że wyszło mi rzadkie. czy zgęstnieje to to w Lodóce? wsadziłam na noc i ufam, że zgęstnieje. U Pani na zdjęciu wygląda na gęste.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Mój deser od razu był gęsty. Na pewno miksowałaś mascarpone?
UsuńA w thermomixie to można miksować czy lepiej ręcznie?
OdpowiedzUsuńNie wiem jakie programy masz w teromixie. Gdy używasz ręcznego miksers masz kontrolę nad konsystencją kremu i nie zrobisz masła:)
UsuńWitam:) Czy można użyć erytrytolu zamiast cukru?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
UsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńWłaśnie zrobiłam ten deser. Niestety nie jest aż tak rewelacyjny ale zjadliwy. Jak dla mnie banan w surowej postaci najlepszy. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!