Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nadal nie możemy się nasycić kapustą kiszoną, stąd dzisiejszy kapuśniak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest smaczna kiszona kapusta.  Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłam na wyjątkowo smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna, a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę.

Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki, ugotujesz pyszny kapuśniak wegetariański. Kapustę kiszoną zawsze należy gotować oddzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza.

Składniki:

  • 400 – 450 g kiszonej kapusty
  • 1- 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2- 3 ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera, pora
  • cebula
  • około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona)
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • zielenina

Wykonanie:

  • zawartość słoika z kiszoną kapusta przekładam do garnka, zalewam wodą, tak by z lekkim nadmiarem przykryła kapustę i gotuję około 40 minut do miękkości. Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, oraz dużą ilością marchwi. Jeśli używasz kupnej kapusty musisz dołożyć przyprawy do gotowania
  • ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i ugotować w drugim garnku do miękkości
  • oba ugotowane wywary połączyć
  • słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować
  • pokrojoną  kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy
  • kapuśniak doprawić pieprzem, dodać 1/2 łyżeczki cukru i ewentualnie dosolić. Ale uwaga! Kapusta jest już słona. Według upodobań można dodać majeranek lub kminek. Przed podaniem posypać natką zielonej pietruszki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *