Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują.

W dosłownym tłumaczeniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad.

Składniki:

  • 180 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 2 jaja L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml przecieru malinowego
  • 150-200 g mrożonych malin
  • sok z cytryny + cukier

Wykonanie:

  • Mąkę, kefir, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę
  • białka ubić na sztywną pianę
  • około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie purée. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie  rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka
  • wymieszać ciasto z malinowym purée i pianą z białek
  • nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć
  • podawać z musem malinowym

SMACZNEGO!

Uwagi:
W wersji deserowej zrobić polewę z rozpuszczonej białej czekolady wymieszanej z musem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *