Mus tortowy z jabłek

Pyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda i pięknie się porcjuje.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 90 g mąki (70 g pszennej i 20 ziemniaczanej)

Składniki na mus:

  • 400 g jabłek
  • 120 g cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 25 g żelatyny instant
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 1 zielone jabłko
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  • jajka ubić z cukrem na puch. Powoli dodawać przesiane mąki i delikatnie — już ręcznie wymieszać. Wyłożyć na okrągłą blaszkę i piec w 170`C 20 minut. Studzić na kratce
  • 400-500 g jabłek upiec i przetrzeć przez sito. 20 g żelatyny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać
  • bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę
  • pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłka
  • sok jabłkowy podgrzać. Rozpuścić w nim 5 g żelatyny i ostudzić. Jeszcze płynną galaretką oblać cienką warstwą mus i wstawić do lodówki na 30 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *