Spaghetti Carbonara to danie stanowiące kwintesencję Włoch, pełne aromatów i posiadające kilka tekstur. Kremowa konsystencja sosu, chropowatość parmezanu i chrupkość boczku z dymnym posmakiem wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójną całość. Sama Carbonara pochodzi z Neapolu, a sama nazwa ponoć od czarnego pieprzu, bez którego Carbonara nie istnieje.
Sekretem udanej Carbonary jest jednak nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą.
Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti. To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem.
Składniki na 2 porcje:
250 g spaghetti
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany kremówki
1 jajko
100 przerośnietęgo boczku
30-40 g np. Parmigiano reggiano
1 łyżka oleju
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
- w dużym garnku nastawić wystarczającą ilość wody do ugotowania makaronu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojony w małą kostkę boczek
- posolić wodę i ugotować makaron według wskazań na opakowaniu. Z patelni zdjąć boczek, wlać wino i na silnym ogniu zredykować je o połowę
- w miseczce wymieszać śmietankę z jajkiem i wmieszać połowę startego sera. Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym winem. Wlać śmietankę z jajkiem, dodać połowę boczku - zdecydowanie i szybko całość wymieszać
- wyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą boczku i sera. Oprószyć czarnym pieprzem i natką zielonej pietruszki
4 komentarzy
Piękne!
OdpowiedzUsuńBeata, jesteś bardzo miła,dziękuję :) I bardzo smaczne:)
UsuńDoskonałe.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!