Spaghetti carbonara – podwójnie czarna

Spaghetti Carbonara to danie stanowiące kwintesencję Włoch, pełne aromatów i posiadające kilka tekstur. Kremowa konsystencja sosu, chropowatość parmezanu i chrupkość boczku z dymnym posmakiem wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójną całość. Sama Carbonara pochodzi z Neapolu, a sama nazwa ponoć od czarnego pieprzu, bez którego Carbonara nie istnieje.

Sekretem udanej Carbonary jest jednak  nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti. To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g spaghetti
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 100 g przerośniętego boczku
  • 30-40 g np. Parmigiano reggiano
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • w dużym garnku nastawić wystarczającą ilość wody do ugotowania makaronu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojony w małą kostkę boczek
  • posolić wodę i ugotować makaron według wskazań na opakowaniu. Z patelni zdjąć boczek, wlać wino i na silnym ogniu zredukować je o połowę
  • w miseczce wymieszać śmietankę z jajkiem i wmieszać połowę startego sera. Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym winem. Wlać śmietankę z jajkiem, dodać połowę boczku — zdecydowanie i szybko całość wymieszać
  • wyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą boczku i sera. Oprószyć czarnym pieprzem i natką zielonej pietruszki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *