Pasztetu i to samodzielnie przygotowanego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian.
Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana.
Skladniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy- 230 g
100 ml oliwy
2 cebule
2 marchewki
1/4 korzenia selera
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki masła orzechowego
sól, pieprz, kmin rzymski
3 jaja L
masło i bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
- soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować, aż wchłonie całą wodę i stanie się puree
- obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
- obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiorą słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy
- wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy
- keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp
- roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicową, wlej ją do formy. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę jak na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze
- piekarnk nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu
2 komentarzy
świetny :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, super smaczny:) Piekłam już dwa razy z rzędu:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!