Pasztetu i to samodzielnie przygotowanego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa, zachwyci nie tylko wegetarian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy – 230 g
  • 100 ml oliwy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • 3 jaja L
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Wykonanie:

  • soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować, aż wchłonie całą wodę i stanie się purée
  • obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
  • obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiorą słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy
  • wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy
  • keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp
  • roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicową, wlej ją do formy. Konsystencja pasztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę jak na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze
  • piekarnik nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *