Lubimy ananasa i często gości w naszej kuchni. Nie tylko super smaczny, ale oczyszcza, uzdrawia i odchudza, a wszystko za sprawą bromeliny. Ta występuje jednak tylko w świeżym ananasie, ten z puszki niestety jest jej pozbawiony.

Zapraszam na pyszne placuszki. Mają cudowny kokosowy aromat, a z ananasem tworzą bardzo harmonijne połączenie smakowe. Soczysty ananas zatopiony w kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 plastrów świeżego ananasa
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • mleko kokosowe wymieszać mikserem w misce z jajkiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cukier. Zmiksować i odstawić ciasto na 10 minut
  • obrać ananasa. Odkroić 6 plastrów grubości około 0,5 cm. Wydrążyć specjalnym nożykiem twardy trzpień ze środka każdego plasterka. Osuszyć plastry ananasa w papierowym ręczniku
  • na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta, na każdym placku położyć plaster ananasa. Gdy jedna  strona się zrumieni, placki odwrócić i usmażyć na złoty kolor. Ponieważ placuszki są dość grube smażyć powoli, na wolnym ogniu, by przesmażyły się do środka
  • podawać oprószone cukrem pudrem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Do ciasta można dodać likier kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *