Filet z kurczaka z kalafiorem z piekarnika i sosem tahini

Filety z kurczaka na różyczkach kalafiora upieczonych w piekarniku z sosem tahini to propozycja na wyjątkowy obiad na co dzień. Przyjemny i łatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pół godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini.

Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy w piekarniku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super!

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
  • sól
  • pieprz
  • 2 piersi z kurczaka
  • cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki tahini
  • 1/2 pęczka pietruszki

Wykonanie:

  • włączyć piekarnik i nastawić na 200`C. Z kalafiora oddzielić małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Różyczki kalafiora i cebulę wymieszać z 1 łyżką oleju, kminem rzymskim i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut. Po 15 minutach przemieszać
  • pierś z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem i obsmażyć  3-4 minuty na gorącej patelni z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i 10 minut pod koniec smażenia kalafiora dołożyć do piekarnika
  • obrać ząbek czosnku, drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki tahini wymieszać z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i syropem z agawy. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki
  • pierś z kurczaka pokroić w ukośne plastry. Podawać na upieczonym kalafiorem i sosem tahini

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *