Bułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z mąki orkiszowej, a orzechy włoskie dodatkowo wzbogacają je w składniki zdrowotne. Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem.
Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję - na pewno Ci posmakują!
Skladniki:
350 g mąki orkiszowej jasnej - 630
210 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
50 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju
1 łyżka czarnego sezamu
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na posypanej mąką macie lub stolnicy skręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnego sezamu lub innymi ulubionymi
- piec w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 220`C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180`C i piec następne 15 minut
- studzić na kratce kuchennej
2 komentarzy
Uwielbiam smak orzechowy w bułkach i chlebach ;) Twoje bułeczki prezentują się cudownie i zapewne tak smakują; )
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Fakt, bułeczki są wyjątkowo smaczne:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!