Pyszny torcik truskawkowy

Truskawkowy torcik, wspaniały, przepyszny, smakuje jak z najlepszej cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe.

Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu.

Składniki na kruchy spód:

  • 120 g mąki orkiszowej 630
  • 30 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 25 g mąki pszennej 405
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao – 20 g

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 2 małe dojrzałe banany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 1 op. Tortenguss
  • 4-5 łyżek dżemu
  • 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey

Wykonanie:

  • wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowane ciasto, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C 15 minut
  • 2 jajka z 40 g cukru ubić na biały, puszysty kogel. Partiami, delikatnie mieszając szpatułką dodawać przesianą i wymieszaną mąkę z kakao. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Boku foremki nie smarować tłuszczem. Piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce. Obręcz zdjąć po wystudzeniu biszkoptu
  • obrane banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały, następnie zblendować na purée. Mascarpone włożyć do miseczki, dodać bananowe purée, przesiany cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę
  • kruchy spód posmarować ulubionym dżemem, nałożyć biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta. Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną herbatą Earl Grey. Na biszkopcie równomiernie rozsmarować przygotowany krem bananowy. Na kremie rozłożyć odszypułkowane połówki truskawek
  • Tortenguss przygotować wg przepisu na opakowaniu i cienką warstwą pokryć truskawki. Samodzielnie możesz go przygotować następująco: wymieszać 125 ml wody z łyżką cukru i 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zamiast wody możesz użyć kompotu truskawkowego, otrzymasz wówczas polewę o czerwonym zabarwieniu
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *