Rustykalna tarta rabarbarowa z orzechami laskowymi

Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam  orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości dodają tarcie szyku.

Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki.

Składniki na kruchy spód:

  • 250 g mąki orkiszowej 1050
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko M
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę orzechową:

  • 75 g mielonych orzechów laskowych
  • 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych
  • 30 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 40-50 dkg rabarbaru
  • 1 łyżka pistacji
  • cukier puder

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać drobno pokrojone twarde masło i rozetrzeć na kruszonkę. Na końcu dodać jajko, szybko wymieszać, uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki
  • mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować
  • ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż w całości, grubsze natomiast przetnij wzdłuż na pół. Młody rabarbar nie wymaga obierania. Boki ciasta założyć na rabarbar, następnie posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem
  • piec  w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów ciasta
  • przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *