Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Sól aromatyzowaną czosnkiem niedźwiedzim warto mieć pod ręką, bo doskonale wzbogaci smak potraw, a nie jest tak intensywna w smaku jak tradycyjny czosnek. To absolutny bestseller, szczególnie teraz wiosną, idealna do twarożków, rzodkiewek, sałatek i surówek. Już za niedługo świetna do posypania świeżych warzyw, np. pomidorów i ogórków. Idealna do wykorzystania w okresie grillowania.

Sól aromatyzowana to super przyprawa, którą w prosty sposób możesz zrobić samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebujesz 3 rzeczy: soli kamiennej lub morskiej, blendera i listków czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne zioło i trzeba się śpieszyć z jego przetworzeniem, bo sezon trwa dość krótko. Gdy zieloną kępę pokryje chmura białych kwiatków, listki stają się łykowate i niesmaczne.

Czosnek niedźwiedzi ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego warto włączyć go do diety pod każdą postacią. Sól z dodatkiem czosnku niedźwiedziego jest bardzo aromatyczna, nie ma jednak tak silnego działania jak świeży czosnek.

Składniki:

  • 8-10 liści czosnku niedźwiedziego lub więcej
  • 100 g soli kamiennej

Wykonanie:

  • liście czosnku umyć i osuszyć, następnie pokroić
  • w kielichu blendera umieścić sól, dodać pokrojone listki ziela i zblendować
  • powstałą gęstą pastę rozłożyć cienką warstwą na papierze do pieczenia i pozostawić do wysuszenia w temperaturze pokojowej
  • ponieważ masa co prawda stwardniała, ale utworzyła grudki i aby je rozbić, jeszcze raz całość należy zblendować. Sól przełożyć do szklanego słoiczka. Gotowe

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *