Sos holenderski i białe szparagi

Szparagi i sos holenderski — tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna — przygotowany na bazie masła i żółtek, w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą.

Ponieważ smakuje wyjątkowo, pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez trudu zrobisz go sama i oszołomisz swoich gości.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 żółtka
  • 70-100 ml roztopionego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz biały

Wykonanie:

  • rozpuścić masło w rondelku i zagotować. Przefiltrować przez bibułę, by pozbyć się wytrąconego białka i osadów
  • na rondelku z wrzącą, ledwie pyrkającą wodą postawić metalową miseczkę tak, by nie dotykała lustra wody. Do miski wlać żółtka (powinny być w temperaturze pokojowej) i energicznie ubijać mikserem, aż podwoją objętość. Uważać, by miska nie była zbyt gorąca, bo z żółtek zrobi się jajecznica. Najlepiej co jakiś czas zdjąć miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno
  • do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się do przechowywania

UWAGI:
Do sosu można dodać drobno posiekane ulubione zioła. Sos przygotujesz ekspresowo, gdy rozpuścisz domowe masło ghee.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *