Szpecle (spätzle) z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten „cud natury” jakim jest czosnek niedźwiedzi przemycić do menu. Czy wiesz, że to najbogatsza w siarkę roślina w Europie?

Siarka z kolei aktywuje całą gamę enzymów odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, pestycydów i innych chemicznych substancji. Naprawdę warto zapolować na czosnek niedźwiedzi.

Składniki:

  • 125 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 g grysiku orkiszowego
  • 2 jajka L
  • 120 ml gazowanej wody mineralnej
  • 10-12 listków czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  • listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć. Pokroić, dodać łyżkę oliwy lub oleju i zblendować na purée
  • mąkę, grysik, jajka, przyprawy i wodę mineralną zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodać zielone purée z czosnku niedźwiedziego i wymieszać
  • w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Przez sitko do spätzli przecierać ciasto na osolony wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, odczekać moment, aż wyraźnie zwiększą objętość i wyławiać łyżką cedzakową
  • klasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona cebulką, następnie posypać startym twardym serem górskim. Wymieszać i podawać natychmiast. Moje kluseczki podałam z klopsikami w sosie pomidorowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *