Surówka z topinambura z dodatkiem marchewki i jabłka to bardzo smaczny dodatek do obiadu i super zdrowy, bo topinambur to kopalnia makro- i mikroelementów. Koniecznie spróbuj go surowo, nie przypomina w żadnym razie ziemniaka jak sądzą niektórzy, jest supersmaczny.
Właściwie można go chrupać na surowo jak kalarepkę. Jest nieco od niej słodszy i bardziej soczysty.
Składniki:
1-2 bulwy topinambura
1-2 marchewki
1 małe jabłko
1 łyżka oleju np. z orzechów włoskich
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
cukier do smaku lub miód
orzechy włoskie lub pistacje
zielenina do przybrania
Wykonanie:
- obrać topinambur, marchewkę i jabłko. Topinambur zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub octem, by nie ściemniał. Zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Posiekać orzeszki pistacjowe
- doprawić olejem, szczyptą soli i cukrem, bądź miodem i sokiem z cytryny. Posypać orzeszkami i zieleniną. Podawać schłodzoną
2 komentarzy
Przepis świetny, tylko mała uwaga, skoro jest określenie etykieta na skład surowcowy, to w pierwszej kolejności powinno się wymieniać składnik którego jest najwięcej, czyli skladniki od największego do najmniejszego:)
OdpowiedzUsuńŚwięta racja, też bym tak chciała. Niestey składniki układają się automatycznie i wg alfabetu:) I tak gwiazda przepisu wylądaowała na samym końcu!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!