Kasza quinoa, komosa ryżowa, warto się nią zainteresować, bo jej niezwykłe właściwości sprawiają, że jest doskonałym produktem prozdrowotnym. Może być znakomitym elementem zdrowej diety. Komosa z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Idealna do dań na słodko jak i do wytrawnych. Zapraszam na pyszny obiad z komosą w roli głównej.

Już sama quinoa jest wyjątkowo smaczna, a w towarzystwie delikatnych zielonych szparagów i z chrupiącymi ziarenkami czerwonego pieprzu to super propozycja na majowy lekki, zdrowy posiłek.

Składniki na 2 porcje:

  • 125 g quinoa
  • 275 ml bulionu warzywnego
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta brązowego cukru
  • płatki chilli
  • sok z limonki
  • szczypiorek
  • 40 g sera feta
  • sól

Wykonanie:

  • quinoa przelać na sitku gorącą wodą, następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Zalać gorącym bulionem, dodać płatki chilli i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Ugotowaną doprawić do smaku sokiem z limonki
  • zielone szparagi umyć i odłamać dolne zdrewniałe końce. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szparagi. Oprószyć cukrem, posolić, przykryć i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę quinoa i przesmażyć razem kilka minut
  • podawać z roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem i pokruszonym serem feta. Posypać szczypiorkiem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *