Topinambur, czyli bulwa słonecznika bulwiastego pochodzi z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna osobliwość kulinarna czyni z niego wykwintny dodatek do dań w ekskluzywnych restauracjach.
Warto włączyć go do swojej diety, bo to dobra odskocznia od monotonnych warzyw, którymi nasz rynek jest zasypany.
Składniki:
topinambur 2-3 bulwy
garść orzechów włoskich
2 łyżki oleju
tymianek
sól, pieprz
czerwona cebula-opcjonalnie
Wykonanie:
- obrany i umyty topinambur osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry. Im grubsze plastry pokroisz, tym dłużej będzie trwało pieczenie. Obtoczyć w oleju z przyprawami. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- piec w 200`C 15-20 minut. Smacznego!
cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza.
2 komentarzy
Coś innego ale ciekawego :) może spróbuje :)
OdpowiedzUsuńProwadzę bloga o tej tematyce :)
serdecznie zapraszam http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/ dodałam tego bloga do listy
Zaskakująco pyszny jest topinambur:) Dziękuję i zapraszam ponownie do odwiedzin:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!