Nie ma lepszego pomysłu na młode buraczki niż botwinka. Tradycyjna już była, czas na nową wersję, jeszcze smaczniejszą od tradycyjnej. Ponieważ połączenie buraka z mlekiem kokosowym okazało się strzałem w dziesiątkę, dzisiaj botwinka z mlekiem kokosowym. Szybka, prosta i absolutnie genialna w smaku. Słodkawy burak i delikatny smak kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie Ci smakować, bo bije tradycyjną botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • kolendra mielona i natka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego

Wykonanie:

  • botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić  w 2-cm kawałki
  • pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym
  • w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również
  • do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę  Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut
  • gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić łyżką octu lub sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mlekiem kokosowym. Wymieszałam tylko z górną, gęstą, białą częścią z puszki
  • na talerzu przybrać posiekaną zieloną kolendrą lub natką zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Uwagi:
Botwinka bezpośrednio po ugotowaniu może nie zachwycać, głębokim burgundowym kolorem. Pozostaw ją na 1-2 godziny, a nabierze cudownego głębokiego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *