Dżem truskawkowy z ksylitolem

Sezon na przetwory się rozpoczął. Czym posłodzić domowe konfitury i dżemy? Tradycyjny cukier posiada wysoki indeks glikemiczny, jest bardzo kaloryczny, stymuluje w organizmie procesy zapalne, wiadomo – „biała śmierć”.

Możemy jednak delektować się słodkościami, a słodycz płynącą z domowych przetworów uczynić zdrową i wartościową. Wystarczy cukier zamienić na ksylitol.

Zapraszam na pyszny dżem truskawkowy. Najsmaczniejszy jest ten długo wysmażany, taki jaki robiły nasze mamy i babcie. Gdy użyjesz odpowiednio dużego rondla, woda szybko odparuje i uporasz się z przygotowaniem dżemu w 3 godziny. Jest pyszny. Bardzo polecam!

Jeśli nie przeszkadza Ci obecność cukru w dżemie, użyj go w proporcji do ksylitolu w stosunku 1:1.

Składniki:

  • 1,2 kg truskawek
  • 300 g ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Małe przekroić na pół, większe na ćwiartki lub ósemki. Truskawki umieścić w rondlu, w którym będziemy je smażyć. Zasypać ksylitolem, dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok
  • zagotuj całość i rozpocznij wysmażanie. Na początku temperatura płyty może być wyższa i mogą swobodnie „bulgotać”, jednak tak by nie wykipiały. Gdy zaczną powoli gęstnieć, temperaturę zmniejszyć i zamieszać dżem od czasu do czasu. Im dłużej wysmażany, staje się gęściejszy. Skończyłam wysmażanie po 2,5 godzinie, gdy część truskawek całkowicie się rozgotowała. Zdjąć szumowiny. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny 
  • napełnić wyparzone i wysuszone słoiczki gorącym dżemem. Zrobiłam zaledwie 3 słoiczki na bieżące spożycie, także ich nie pasteryzowałam. Jeśli robisz większą ilość na zimowe zapasy, trzeba je zapasteryzować. W garnku wyścielonym papierowym ręcznikiem ustaw słoiczki i zalej do  3/4 wysokości wodą. Doprowadź wodę do wrzenia tak by ledwie”pyrkała” i pasteryzuj 10-15 minut. Gorące wyjmij i postaw na wieczkach do wystudzenia

UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *