Młoda kapusta duszona w śmietanie

Obowiązkowe danie z młodej kapusty — kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej.

Składniki:

  • główka kapusty
  • kubeczek śmietany 10-12%, 200 g
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • szczypta cukru
  • koperek — dużo
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • kapustę obrać z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, wyciąć głąb i pokroić w paski. Z ciemnych zielonych, wierzchnich liści wybieram kilka najdorodniejszych, usuwam gruby nerw i szatkuję cieniutko. Lubię gdy kapusta nie jest jednorodnie biała i ma różne tekstury, bo ciemnozielone listki pozostaną lekko chrupiące. Poszatkowaną kapustę umieścić w dużym rondlu, wlać pół szklanki wody i zagotować. Kapusta, mięknąc, odda sporo wody, także nie ma sensu więcej jej wlewać. Gdy kapusta zmięknie wlać kubek śmietany, wymieszać dokładnie całość, przykryć garnek i gotować do miękkości około 20 minut
  • gdy kapusta jest miękka doprawić solą, octem, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać posiekany koperek. Kapusta jest pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych
  • podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *