Sernik kokosowy z rabarbarem

Sezon na rabarbar powoli dobiega końca, u mnie kończy się przepisem na super smaczny sernik. Ponoć koniec czerwca to data graniczna, później rabarbar posiada dużą ilość szczawianów, które nie służą naszemu zdrowiu. Sernik jest genialny jak wszystkie z dodatkiem mleka kokosowego, idealnie kremowy, choć pieczony bez kąpieli wodnej. Tutaj dodatkowo kokos występuje w spodzie ciasteczkowym, a rabarbar przykrywa chrupiąca kruszonka kokosowa.

Nie muszę zapewniać, że rabarbar z delikatnym kokosem to udany duet, posmakuje Ci na pewno. Jak we wszystkich sernikach cukier możesz zastąpić ksylitolem. Nie zmienia smaku i struktury masy serowej, a zawsze to o połowę mniej kalorii. Zamiana zresztą ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia. Sernik idealny dla tych, którzy musieli ze względów zdrowotnych lub z własnej woli wykluczyli cukier z diety. Zapraszam do przepisu.

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 1 paczka ciasteczek kokosowych
  • 3-4 łyżki masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka ( u mnie Piątnica)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
  • 200 g ksylitolu lub cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki
  • 50 g ksylitolu lub cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 65 g masła

Dodatkowo:

  • około 400 g rabarbaru i truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru

Wykonanie:

  • ciastka z masłem umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmaruj masłem
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę, odstawić
  • ser, cukier, mączkę ziemniaczaną i mleko kokosowe wymieszać mikserem na jednolitą masę. Kolejno wbijać po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników
  • rabarbar jeśli ma włókna obrać, pokroić w 2 cm kawałki. Wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem. Odszypułkować truskawki, pokroić w cząstki
  • masę serową wylać na przygotowany ciasteczkowy spód, następnie rozłożyć równomiernie przygotowany rabarbar z truskawkami. Na rabarbarze rozkruszyć kruszonkę
  • piec w piekarniku nagrzanym do 175`C przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140`C i piec kolejne 60-75 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *