Szybki torcik bez pieczenia

Szybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiący spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam!

Składniki na spód:

  • 50 g orzechów laskowych
  • 80 g sucharków lub herbatników
  • 60 g masła

Składniki na masę:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g greckiego jogurtu 10%
  • 50 g cukru lub ksylitolu
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g truskawek i borówki amerykańskiej
  • 1 op. czerwonego Tortenguss
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu

Wykonanie:

  • orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki orzechów
  • dno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozprowadzić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia
  • serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie
  • owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować. Ułożyć na masie kremowej. Tortenguss z 1 łyżką cukru przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nim owoce, ułożyć drugą warstwę owoców i także nanieść na nie Tortenguss, a owoce ładnie się skleją. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, by masa stężała

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *