Biała kiełbasa ma wyjątkowy smak, to bodaj najsmaczniejsza ze wszystkich wędlin. Ponoć zrobienie jej nie jest trudne, może kiedyś się odważę, póki co zdaję się na dobrą, ale kupną. Najczęściej jadana jest w okresie Wielkanocy i gotowana, a raczej parzona.

Proponuję świetną alternatywę do kiełbasy parzonej — pieczoną w piekarniku. Upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle aromatyczna. Nie czekaj do świąt, by się nią delektować. Podana z purée ziemniaczanym będzie super szybkim obiadem, z pieczywem smaczną kolacją, bo wystarczy ułożyć kiełbaski w naczyniu, a resztę zrobi za nas piekarnik.

Składniki:

  • 4 kawałki białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju 

Wykonanie:

  • obrać czosnek i cebulę
  • kiełbaski ponakłuwać wykałaczką (by nie popękały), następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki, zmiażdżonym czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim
  • piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180`C. Jeśli lubisz bardziej przypieczoną na ostatnie 10 minut włącz funkcję grilla
  • podawaj z purée ziemniaczanym. Super smakuje sama, jeśli lubisz, podaj ją z sosem chrzanowym lub musztardowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *