Chłodnik z ogórka, awokado i melona z miętą

Ten chłodnik to istna bomba witaminowa i najlepszy ratunek na upalny dzień. Ogórek, melon i mięta zapewnią super orzeźwienie, a awokado uzupełni braki potasu stracone podczas upałów i zapewni chłodnikowi kremową konsystencję. Dodatek melona doda miłej dla kubków smakowych słodyczy.

Na przygotowanie chłodnika potrzebujesz jedynie kilka chwil, a resztę pracy wykona blender. Gdy użyjesz składników prosto z lodówki, możesz natychmiast po zmiksowaniu przelać chłodnik do miseczek i podawać.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 ogórek wężowy
  • gruby plaster melona
  • 1 małe awokado
  • garść mięty
  • sól, pieprz cytrynowy z młynka
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • płatki chili — opcjonalnie
  • oliwa — opcjonalnie

Wykonanie:

  • ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych. Melona obrać ze skóry, pokroić na mniejsze cząstki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny i wybrać łyżeczką. Miętę posiekać. Obrać imbir. Wycisnąć sok z cytryny
  • Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, dodać przyprawy i zmiksować. Rozlać do miseczek i podawać z listkami mięty i kostkami lodu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *