Chłodnik - idealna zupa na lato. Kiedy zaczyna robić się gorąco nie ma lepszego dania. Lekka, zdrowa, sycąca i wyjątkowo prosta do przygotowania. Nie natrudzisz się, a zaskoczysz bliskich pysznym jedzonkiem. Chrupiąca, pełna warzyw i świeżych ziół ma duże grono amatorów. Zapewni sporą dawkę witamin i mikroelementów.
Składniki na porcje:
500 ml kefiru lub maślanki
300-400 ml jogurtu greckiego
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
1-2 ząbki czosnku
kilka buraczków z zalewy ze słoika
1-2 łyżki zalewy ze słoika-opcjonalnie
sól, pieprz
szczypta cukru
Wykonanie:
- warzywa umyć. Ogórka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek z pestkami, następnie pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Szypiorek i koperek posiekać
- jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego!


2 komentarzy
świetna propozycja na upalne dni!
OdpowiedzUsuńTo prawda, wszystko co zimne ma wzięcie w upalne dni:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!