Rolada czekoladowa z kremem truskawkowym

Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego nie znajdziesz.

Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał.

Rolada była wyjątkowo smaczna, dlatego też piekłam ją dwa razy z rzędu. Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super.

To moja pierwsza rolada, jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza, jaką jadłam. Bardzo polecam!

Składniki na roladę biszkoptową:

  • 3 jajka L
  • 50 g mąki
  • 50 g mączki kukurydzianej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 110 g cukru lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem I:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 listki żelatyny

Składniki na krem II:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g białego serka
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Dodatkowo:

  • 80 g ciemnej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Wykonanie:

  • piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką
  • ciasto wyłożyć porcjami na blachę (40 × 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowaną ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć i gorący biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia
  • truskawki umyć, odszypułkować, następnie zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną
  • biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Przy pomocy ściereczki na powrót zrolować go i umieścić w lodówce do stężenia kremu. 
  • podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do  rozpuszczenia. Posmarować roladę. Wyłożyć na paterę i schłodzić polewę przed podaniem

SMACZNEGO!

Źródło przepisu na ciasto biszkoptowe: „essen&trinken für jeden Tag”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *