Dżem truskawkowo-jagodowy

Dżem truskawkowo-jagodowy ma niepowtarzalny smak. Sezon na truskawki dobiega końca, zatem to ostatni dzwonek, by aromatyczną słodycz truskawek i jagód zamknąć w słoiczkach. Wielu z Was poszukuje przepisów na przetwory jagodowe, zapraszam na bardzo udane połączenie truskawek z jagodami.

Najwartościowszy dżem przygotujesz przez wielogodzinne odparowanie wody z owoców, bez środków żelujących i pektyn. Metoda naszych mam i babć wydaje się być niezastąpiona.

Składniki na 6 słoiczków a`240 ml:

  • 1,2 kg truskawek
  • 0,5 kg jagód
  • 400 g ksylitolu
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe na ćwiartki. Jagody umyć, odsączyć i przebrać. Usunąć ogonki, listki i małe zasuszone owoce. Truskawki z jagodami umieścić w dużym, płaskim rondlu, zasypać ksylitolem, wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sok
  • rozpocząć wysmażanie. Najlepiej rozłożyć ten etap na 2 dni. Wysmażać owoce tak długo, aż dżem osiągnie zadowalającą konsystencję. Nie powinien spływać z łyżki, a spadać płatami. Od czasu do czasu zamieszać owoce i zdjąć szumowiny. Należy pamiętać, że gorący dżem jest dużo rzadszy, gdy wystygnie, bardziej się zagęści. Pod koniec smażenia dodać sok z wyciśniętej cytryny
  • gotowy dżem przelać do wyparzonych, suchych słoiczków i zakręcić wytartymi do sucha nakrętkami. Na zimowe zapasy dżem pasteryzować 15 minut, na bieżące spożycie nie ma takiej potrzeby

UDANYCH PRZETWORÓW!

Uwagi:
1 litr jagód waży 0,58 kg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *