Jagód na straganach w bród, dlatego każda okazja jest dobra, by przygotować z ich udziałem coś smacznego. Wakacyjny pobyt w Polsce wykorzystuję bardzo pracowicie. Słoiczki z pasteryzowanymi jagodami i dżem truskawkowo- jagodowy już czekają na zimę. Tiramisu jagodowe zostało dosłownie pochłonięte, nie zdarzyłam nawet zrobić zdjęcia. Przyszedł czas na ulubione drożdżówki lata — jagodzianki.

Moje są trochę mniej tradycyjne, bo przytulone do siebie — puszyste jagodowe odrywańce. Ciasto jest bardzo łatwe i wspaniałe do współpracy, nawet nie wymaga posypywania mąką.

Składniki na 15 bułeczek:

  • 400 g jasnej mąki orkiszowej
  • 160-170 ml mleka
  • 50-60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 300 g jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć do ciepłego mleka pokrojone  masło, by się nadtopiło
  • do miski odmierzyć mąkę, cukier, drożdże, sól, dolać mleko z masłem i dodać jajka. Zagnieść elastyczne, odchodzące od brzegów miski nieklejące się ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • jagody dokładnie umyć, przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką cukru
  • wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złączeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-25 minut do zrumienienia. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *