Jagody pasteryzowane z ksylitolem

Lipiec to miesiąc jagód. Trzeba się spieszyć, by najeść się nimi do syta. Są pyszne i bardzo zdrowe. To cudowny lek na wiele chorób. Leczą oczy, obniżają poziom cholesterolu, uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych itd., itd. Mogą być jednak niebezpieczne dla zdrowia, dlatego należy je dokładnie myć.

Całe lato, oprócz truskawek są naszym ulubionym i najsmaczniejszym dodatkiem do śniadaniowej owsianki. Tradycyjnie w lipcu z większej ilości przygotowuję jagody pasteryzowane na zimowe zapasy. W tym roku po raz pierwszy do pasteryzacji jagód użyłam ksylitolu.

Tak zakonserwowane jagody są dla wszystkich — dla cukrzyków, osób z chorobą refluksową,      
dbających o linię i osób, które wykluczyły cukier ze swojej diety z innych zdrowotnych powodów. Proste do przygotowania. Polecam!

Składniki:

  • jagody- około 3 l
  • 14 płaskich łyżek ksylitolu
  • 7 słoików a`350 ml

Wykonanie:

  • jagody bardzo dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Następnie przebrać usuwając listki i ogonki
  • wyparzyć słoiki i nakrętki
  • wytarte do sucha słoiki napełnić przebranymi jagodami, wsypać po 2 płaskie łyżki ksylitolu i delikatnie „postukać” słoikiem o blat, by cukier opadł i wymieszał się z jagodami. Zakręcić wytartymi do sucha nakrętkami
  • słoiki ustawić w garnku, wyłożonym papierowym ręcznikiem tak, by się wzajemnie nie dotykały. Napełnić garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i postawić go na ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i pozostawić na pyrkającym ogniu przez 20 minut. Do ostudzenia pozostawić słoiki w garze

UDANYCH PRZETWORÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *