Tak zakonserwowane jagody są dla wszystkich - dla cukrzyków, osób z chorobą refluksową,
Składniki:
jagody- około 3 l
14 płaskich łyżek ksylitolu
7 słoików a`350 ml
Wykonanie:
- jagody bardzo dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Następnie przebrać usuwając listki i ogonki
- wyparzyć słoiki i nakrętki
- wytarte do sucha słoiki napełnić przebranymi jagodami, wsypać po 2 płaskie łyżki ksylitolu i delikatnie "postukać" słoikiem o blat, by cukier opadł i wymieszał się z jagodami. Zakręcić wytartymi do sucha nakrętkami
- słoiki ustawić w garnku, wyłożonym papierowym ręcznikiem tak, by się wzajemnie nie dotykały. Napełnić garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i postawić go na ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i pozostawić na pyrkającym ogniu przez 20 minut. Do ostudzenia pozostawić słoiki w garze
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!