Lody truskawkowo – pomarańczowe na patyku

Lody, to najlepsza ochłoda na letnie upały. Zapraszam na wegańskie, bezmleczne lody o smaku truskawkowo-pomarańczowym, pyszne i orzeźwiające. Lody są mrożone w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Bardzo proste, niskokaloryczne i bardzo zdrowe, ponieważ do przygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony.

Składniki na 8 foremek:

  • 250-300 g truskawek
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 60-100 g ksylitolu lub cukru
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić
  • truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki.
  • sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki. Mrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą noc

SMACZNEGO!

 Uwagi:
Do lodów tylko dla dorosłych można dodać 1-2 łyżki likieru pomarańczowego.

Źródło „Meine Familie&Ich” Heft 5/2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *